Zdarzenia drogowe z udziałem rowerzystów 2006-2008

Powrót do Rowerowe newsy

Wiadomości i ciekawostki rowerowe z kraju i ze świata

Zdarzenia drogowe z udziałem rowerzystów 2006-2008

Postprzez Marqs » 19 gru 2009, o 19:59

Rocznie notowanych jest kilkanaście tysięcy zdarzeń z udziałem rowerzystów, w których ok. 500 rowerzystów ginie a 5000 zostaje rannych. Wbrew obiegowym opiniom ogromna większość z nich to nie rowerzyści pijani i nieoświetleni. To często dzieci i osoby starsze, ginące w pełnym świetle dziennym na nowych lub dopiero co zmodernizowanych drogach.

Rowerzyści są grupą użytkowników szczególnie zagrożoną na polskich drogach – stanowią ok. 10% śmiertelnych ofiar wypadków. Jednocześnie rower jest pojazdem bardzo bezpiecznym – nawet nieprawidłowe zachowania nie powodują istotnego zagrożenia dla innych użytkowników drogi. Dlatego wymaga szczególnej ochrony i promocji.

Typowe zdarzenia z udziałem rowerzystów

Większość zdarzeń drogowych z udziałem rowerzystów to:
  • zdarzenia w świetle dziennym i na trzeźwo
  • zderzenia boczne; w dalszej kolejności zderzenia tylne i czołowe;
  • zderzenia z samochodami osobowymi; w dalszej kolejności z samochodami ciężarowymi;
  • zderzenia spowodowane nieustąpieniem pierwszeństwa przejazdu, zarówno przez rowerzystę jak i kierowcę; w dalszej kolejności nieprawidłowym wyprzedzanie (kierowcy) i skręcaniem (rowerzyści);

Pełne opracowanie (w tym szczegółowe statystyki) do pobrania na stronie GDDKiA -> http://www.gddkia.gov.pl/viewattach.php/id/d5b0fa87712323c5129b8d82078067e8
---
Marqs
Administrator

Zdjęcia: 769
Podziękował: 431
Otrzymał podziękowań: 251
Rower: USS

Powrót do Rowerowe newsy