Przyczepka rowerowa do przewozu dzieci. Co sądzicie?

Powrót do Sprzęt rowerowy

Opinie, porady, uwagi na temat sprzętu rowerowego

Przyczepka rowerowa do przewozu dzieci. Co sądzicie?

Postprzez Satrian » 6 cze 2010, o 21:56

Witam!
Mam zamiar zakupić przyczepkę rowerową, dwuosobową amortyzowaną dla mojej 7 miesięcznej pociechy.
Przymierzam się do przyczepki -Euraleks infantastic
http://www.allegro.pl/item1059789039_xl ... zieci.html
Przyczepka będzie wykorzystywana weekendowo na dość krótkich dystansach.
Co sądzicie o tym? Czy takie przyczepki zdają egzamin?

Pozdrawiam!
Satrian
Nowy

Zdjęcia: 1
Podziękował: 1
Otrzymał podziękowań: 0

Postprzez 77maka77 » 8 cze 2010, o 08:34

Przyczepka bardzo fajna no i amortyzowana . Mnie zawsze te przyczepki się podobały . Zastanawiam się tylko nad kwestiami bezpieczeństwa . NIby jest solidna rama , ciągniemy jednak za sobą dość szeroki obiekt .Z tego co się orientuję to są przyczepki mocowane do sztycy podsiodłowej oraz do tylnego koła. Osobiście bałbym się trochę o dziecko , chyba że na bardzo mału uczęszczanych przez auta drogach . Nie ulega wątpliwości ,że dziecko w takiej przyczepce powinno czuć się o wiele bardziej komfortowo niż na krzesełku rowerowym. Wygodnie + osłona od wiatru i owadów . Takie przyczepki chyba są bardzo popularne na zachodzie. Pamietam w latach 90-tych kiedy to na mazurach na pole namiotowe przyjechali rowerami chyba niemcy lub holendrzy którzy to mieli dwójkę dzieci w podobnej przyczepce . W tamtych czasach ta przyczepka zrobiła prawdziwą furrorę bo chyba większość osób widziała taki pojazd po raz pierwszy w zyciu. Skoro konstrukcja jest sprawdzona to może warto spróbować. Jak ją zakupisz opisz proszę swoje wrażenia z jazdy. Może też się skuszę na coś podobnego. Pozdr.
77maka77
Stały Bywalec

Zdjęcia: 52
Podziękował: 65
Otrzymał podziękowań: 62

Postprzez Bartosz » 8 cze 2010, o 09:29

Witam,
jestem szczęśliwym posiadaczem od ok. 5 lat podobnej przyczepki. Jest to super rozwiązanie dla rodziny z dziećmi (max 2 egzemplarze w wieku 1,5-5 lat). Mój model nie ma funkcji joggera (z tym się nie da biegać, do biegania są inne trójkołowce) i amortyzatorów. Przed kilku laty byliśmy z żoną i jeszcze wtedy dwójką maluchów nad morzem (Krynica, Trójmiasto) i wzbudzaliśmy spore zainteresowanie. Z tą przyczepką jest jak z rakietami typu "odpal i zapomnij". Wkłada się dzieciaki, dorzuca kilka paczek chipsów i napoje, zapina i zapomina na dwie godziny :D Przyczepka zdaje egzamin tylko na drogach utwardzonych (super jest nad morzem na ścieżkach rowerowych). Folia przeciwdeszczowa, moskitiera i spory bagażnik są bardzo przydatne a dzieciaki mają większą frajdę niż z jazdy na rowerze.
Bartosz
Bartosz
Bywalec

Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 26

Postprzez Satrian » 20 cze 2010, o 20:29

Z braku czasu dopiero dziś (przed chwilą) wyciągnąłem "rikszę" z kartonu i poskładałem.
Ma prostą konstrukcję, składa się łatwo, jest estetycznie wykonana i robi dobre wrażenie (jest spora).
Bardzo lekko się prowadzi, tak więc myślę że próba "rowerowa" wypadnie pomyślnie
ale to pokaże czas. Będę relacjonował.
Satrian
Nowy

Postprzez Satrian » 28 cze 2010, o 22:04

Przyczepka "riksza" pomimo kilku wad rewelacja! Wady to zbyt słaba amortyzacja na dziurach, przejazdach kolejowych itp mam wrażenie że dziecko za bardzo podskakuje i czuje z tego powodu dyskomfort. Druga zła rzecz z dziedziny wygody to niewyprofilowanie siedzenie.
Siedzisko jest w poziomie a oparcie pod kątem 90 stopni do niego, co wydaje się niezbyt wygodne. Trzeba się ratować i profilować siedzisko kocykami.
Przyczepka instaluje się bardzo łatwo. Wystarczy przykręcić zacisk w okolicy tylnej osi i dodatkowo zabezpieczyć paskiem.
Pojazd wzbudza duże zainteresowanie na drodze przez co traci się na intymności.
Mimo chorągiewki ostrzegawczo sygnalizacyjnej zainstalowanej na przyczepce, wielu kierowców ( mam takie odczucie) przejeżdża zbyt szybko i zbyt blisko nas...
Satrian
Nowy

Postprzez 77maka77 » 29 cze 2010, o 08:52

Z tymi kierowcami to powiem szczerze , że przjeżdzają zbyt szybko i zbyt blisko nie tylko przyczepki ale większości rowerzystów. Z reguły są to osoby które siedziały na rowerze tylko do zdjęcia na komunię.... Jeśli masz taką możliwość to wrzuć parę fotek przyczepki .
77maka77
Stały Bywalec

Zdjęcia: 52
Podziękował: 65
Otrzymał podziękowań: 62

Postprzez Satrian » 30 cze 2010, o 21:46

Zdjątko dodałem do albumu nasze rowery - jako zestaw którym się poruszam ;)
Satrian
Nowy

Postprzez Pijący_mleko » 1 lip 2010, o 07:20

Dziękuję za zdjęcie.
Będę wypatrywał w terenie ;)
[album]666[/album]
Iść, ciągle iść, trafiać celnie
W zawianej piaskiem trawy ślad
Być sobą być niepodzielnie