Wszystko o pedałach

Powrót do Sprzęt rowerowy

Opinie, porady, uwagi na temat sprzętu rowerowego

Wszystko o pedałach

Postprzez karolbiegacz » 3 gru 2009, o 06:51

Witam
Pedały w rowerze to jeden z najważniejszych elementów.
jakich Wy używacie?

tu super artykuł o historii pedała:
http://www.kolarstwo-szosowe.gda.pl/pedaly.html

zapraszam do lektury
karolbiegacz
-#KK24h

Zdjęcia: 41
Podziękował: 2095
Otrzymał podziękowań: 813

Postprzez Panzerjager44 » 3 gru 2009, o 18:06

Artykuł jest ok, szkoda tylko, że to tylko ujęcie historyczne... nie ma nic o współczesnych konstrukcjach.

- Osobiście używam pedałów: Shimano 105 PD-5610 (bloki żółte z luzem - tylko i wyłącznie)
- Dawniej używałem (sporadycznie także teraz): Shimano 105 PD-R540 - wbrew pozorom spora różnica miedzy oboma modelami, oczywiście na korzyść tych pierwszych.

Przez ciągłe jeżdżenie w zatrzaskach mam spore problemy z jeżdżeniem na platformach. Odrywam nogę na tyle, że potrafi spaść z pedała. Poza tym odczuwam na platformach spory dyskomfort.

Bloki wymieniam po jakiś 5-6 tys kilometrów - specjalnie zjechane nie są. Zdjątko poglądowe poniżej:
[album]332[/album]
Na górze nowe bloki, na dole po 5 tysiącach
Life is too short to ride a shit bike
Panzerjager44
-#OCT

Zdjęcia: 157
Podziękował: 258
Otrzymał podziękowań: 142

Postprzez karolbiegacz » 4 gru 2009, o 20:42

Kiedyś śmigaliśmy na osprzęcie Campagnolo a teraz wszystko opanowało Shimano.
Campagnolo używaja teraz tylko nieliczne grupy zawodowe kolarstwa szosowego.
O cenach Campagnolo lepiej nie mówić :szok:
karolbiegacz
-#KK24h

Zdjęcia: 41
Podziękował: 2095
Otrzymał podziękowań: 813

Postprzez Panzerjager44 » 4 gru 2009, o 21:55

Ja osobiście to sporo campy spotykałem dotychczas u szosowców.
Poszedłem początkowo w shimano i tak już zostało. Nie mam problemu z częściami i samodzielnym serwisem. Na campie nigdy jednak nie jeździłem.
PS: mam nie najlepszy stosunek do włochów jako kolaży. Więc wybór shimano był trochę ideologiczny :)
Life is too short to ride a shit bike
Panzerjager44
-#OCT

Zdjęcia: 157
Podziękował: 258
Otrzymał podziękowań: 142

Postprzez arrab » 25 gru 2009, o 13:38

Od jakiegoś czasu w świecie BMX/MTB pojawił się nowy trend - pedały plastikowe. 90% skaczących ludzi ma je w swoim rowerze. Ostatnio i ja się na nie skusiłem. Plusem jest niewielka cena (ok 50 zł) i nieduża waga. Na początku nie byłem do końca przekonany, ale że akurat pościerały mi się piny w moich platformach, to postanowiłem je przetestować. Ludzie jeżdżący na takich gejach zazwyczaj są z nich zadowoleni. Jeżeli chodzi o plastik to wytrzymałość jest bardzo dobra - raczej nie zdarza się, żeby się połamał. Z własnego doświadczenia widzę, że buta też się nieźle trzymają - nawet mimo tego, że jest mokro, to nie jest dużo gorzej niż na klasycznych platformach.
Plastikowe umożliwiają produkcję w milionie kolorów i taką właśnie gamę oferują nam producenci - przezroczyste, nieprzezroczyste, białe, czarne, złote, niebieskie, zielone, fioletowe itd itd. Widziałem nawet plastiki z aluminiowymi pinami - więc efekt taki jak zwykłe alu pedały. Minusem mogą być łożyska - w tych tańszych wsadzają chyba kulkowe - po dłuższym katowaniu mogą mogą się zacząć sypać. Plastik jest przyjemnym materiałem przy grindach na pedałach - lepiej sunie niż aluminiowe piny.

Mimo że zazwyczaj stosowane w rowerach do skakania, to mogą być ciekawą alternatywą dla zwykłych pedałów w rowerach XC.

Najpopularniejszymi producentami tych pedałów są odyssey i animal (animale mam, polecam ;) ).
http://purebmx.pl/product_info.php?products_id=1060
26 czy 20 cali - oto jest pytanie...
arrab
Nowy

Podziękował: 1
Otrzymał podziękowań: 3

Powrót do Sprzęt rowerowy