łancuch skacze

Powrót do Warsztat



Porady dotyczące napraw

łancuch skacze

Postprzez marioromani » 20 lip 2014, o 19:48

witam mam na napędzie najechane z 300 km wczoraj rozkułem łańcuch i z powrotem zakułem ale po zakuciu zaczął skakać
czy dać nowy łańcuch czy kombinować stary czy kaseta po 300 km przyjmie nowy łańcuch
Świeżak
marioromani
Początkujący
 
Posty: 39
Zdjęcia: 4
Dołączył(a): 1 mar 2013, o 22:02
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 5

Postprzez paul997 » 20 lip 2014, o 21:58

300 km to pryszcz dla łańcucha i kasety. Po skuciu poruszałeś tym ogniwem na boki? Nie może być ścisło.
Ewentualnie wywal jeden komplet ogniw i skuj na nowo.
Pozdrawiam
paul997
-> Merida Matts Sport 300 '04
-> Merida Big.Seven 100 '14
http://czasnarowery.blogspot.com/
paul997
Stały Bywalec
 
Posty: 298
Zdjęcia: 5
Dołączył(a): 26 kwi 2012, o 13:19
Lokalizacja: Białobiel
Podziękował: 101
Otrzymał podziękowań: 259

Postprzez steve69 » 21 lip 2014, o 13:48

Zamiast skuwać łańcuch kup i zamontuj spinkę. Będziesz miał spokój.



--
Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
steve69
Stały Bywalec
 
Posty: 111
Zdjęcia: 6
Dołączył(a): 4 lip 2012, o 12:35
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 23
Otrzymał podziękowań: 56

Postprzez marioromani » 21 lip 2014, o 14:53

postanowiłem założyć nowy łańcuch nie będę się z nim motał bałem sie ze kaseta nie przyjmie nowego ale jak tak piszecie to tak zrobię
dziękuje i pozdrawiam
Świeżak
marioromani
Początkujący
 
Posty: 39
Zdjęcia: 4
Dołączył(a): 1 mar 2013, o 22:02
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 5

Re: łancuch skacze

Postprzez karolbiegacz » 22 lip 2014, o 06:49

marioromani napisał(a):witam mam na napędzie najechane z 300 km wczoraj rozkułem łańcuch i z powrotem zakułem ale po zakuciu zaczął skakać
czy dać nowy łańcuch czy kombinować stary czy kaseta po 300 km przyjmie nowy łańcuch

Ja przez 48 lat swojego życia skułem pewnie ponad 48 (czy 480 - jakoś tak :) ) łańcuchów i nie pamiętam aby jakiś mi strzelał :)
Po skróceniu/skuciu trzeba tylko rozgiąć łańcuch w poprzek tak aby ogniwko zrobiło się luźne jak pozostałe i tyle :)

przyczyną "skakania" jest po prostu zbyt ciasne skucie.
Avatar użytkownika
karolbiegacz
-#KK24h
 
Posty: 5113
Zdjęcia: 41
Dołączył(a): 28 lis 2009, o 20:24
Lokalizacja: Czarnowiec
Podziękował: 2095
Otrzymał podziękowań: 813

Postprzez steve69 » 22 lip 2014, o 11:23

Od lat skuwacza używam wyłącznie do skrócenia nowego łańcucha do odpowiedniej długości. Potem łączę spinką i mam spokój. Przydatne jest to bardzo przy czyszczeniu łańcucha i reszty napędu. Rozpięcie/zapięcie to dosłownie kilka sekund.
Nie ma sytuacji, gdy po zbyt mocnym ściśnięciu ogniwo łańcucha jest sztywne i skacze na zębatkach.
Nigdy nie zdarzyło mi się by spinka sama się rozpięła czy zerwała, NIGDY.


--
Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
steve69
Stały Bywalec
 
Posty: 111
Zdjęcia: 6
Dołączył(a): 4 lip 2012, o 12:35
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 23
Otrzymał podziękowań: 56

Postprzez Pijący_mleko » 22 lip 2014, o 11:26

Jeżdżę na spinkach jakieś półtora roku, choć wcześniej byłem do nich uprzedzony.
Wystarczy kupić dobrej jakości spinkę.
Jak do tej pory mnie nie zawiodła, a jeśli się zdarzy, to zapasową zawsze mam w portfelu :P
Iść, ciągle iść, trafiać celnie
W zawianej piaskiem trawy ślad
Być sobą być niepodzielnie
Oczami dziecka mierzyć świat
Iść, ciągle iść w stronę słońca
W stronę słońca aż po horyzontu kres


Redaktor do moich postów by się przydał
Avatar użytkownika
Pijący_mleko
Moderator
 
Posty: 5031
Zdjęcia: 232
Dołączył(a): 5 cze 2009, o 15:57
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 1359
Otrzymał podziękowań: 2186


Powrót do Warsztat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron