Łańcuch

Powrót do Sprzęt rowerowy

Opinie, porady, uwagi na temat sprzętu rowerowego

Łańcuch

Postprzez Panzerjager44 » 17 paź 2009, o 17:06

podzielcie się informacjami na temat tego jak często wymieniacie łańcuchy. Najlepiej napiszcie w jakim napędzie ich używacie i jeśli to możliwe jakiej są firmy.

Ja w swojej szosie mam homogeniczny napęd Shimano 105 10 biegowy.
Do tej pory używałem w nim następujących łańcuchów:
1. Shimano 105 - ok 1400 kilometrów - dobrze działał tylko trwałość wysoce niezadowalająca (może się trafił kiepski egzemplarz); cena ok: 70 zł

2. Shimano Dura Ace 7800 - 4300 km bardzo dobry łańcuch chociaż nie najbardziej ekonomiczny, wytrzymałby znacznie dłużej, ale uszkodziłem ogniwo podczas rozkuwania. Bardzo cicha i precyzyjna praca, ale to przecież Dura Ace, cena ok. 100 zł

W obu powyższych łańcuchach do skuwania służył specjalny pin. Rozwiązanie wołające o pomstę do nieba. Jeden pin to koszt ok 4-7 zł. Zakucie starym pinem praktycznie niemożliwe. Zakup spinki 10 dodatkowy koszt.

3.KMC 10.93 świeżo założony dużym plusem jest spinka, której bardzo brakowało w łańcuchach Shimano. Cena także przystępna ok 80 zł

W zimówce używam łańcucha Shimano HG 50 profilaktycznie zmieniam go co 2 000 km. Działa dobrze.
PS: Zawsze mi się wydaję że łańcuch na którym śmigam powinien wytrzymywać dłużej..... :), następny to chyba Campagnolo kupię.
Life is too short to ride a shit bike
Panzerjager44
-#OCT

Zdjęcia: 157
Podziękował: 258
Otrzymał podziękowań: 142

Postprzez adm » 17 paź 2009, o 19:51

Od razu mówię, że zajeżdżam napęd do końca i nie bawię się w profilaktyczną wymianę, jeśli wszystko jest w porządku ;). W rowerze mam 7-rzędowy wolnobieg. Pierwszy łańcuch, który był razem z rowerem, czyli KMC Z-50, wymieniłem po 10849 km (lekko zaczął skakać przy nieco ponad 10 tys.). Nowy łańcuch to KMC Z-51, wymieniłem go razem z wolnobiegiem, bo korba była jeszcze w dobrym stanie. Jak dotąd przejechałem na nim prawie 3000 km i jak dotąd wszystko jest w porządku.
+++
adm
Administrator

Zdjęcia: 270
Podziękował: 159
Otrzymał podziękowań: 222
Rower: Kross Raven Steppen

Postprzez Panzerjager44 » 17 paź 2009, o 22:36

10 000 km to jest właśnie tyle ile oczkuję od dobrego łańcucha. Chociaż w szosówce nie będzie to łatwe do osiągnięcia chcąc zachować jakiś stopień ekonomiczności. Myślę, że gdyby nie mój błąd to Dura Ace tyle powinien mniej więcej wytrzymać. Bardzo dużo dobrego słyszałem o 10 rzędówkach Campagnolo, podobno są "pancerne". Na razie testuję KMC
Life is too short to ride a shit bike
Panzerjager44
-#OCT

Zdjęcia: 157
Podziękował: 258
Otrzymał podziękowań: 142

Powrót do Sprzęt rowerowy