Khaav napisał(a):...
ponieważ chodzi mi o badania na stawy kolanowe itd
Bo jak np Krzyśiek sobie ich nie zrobił zainwestował w pedały i bloki no i musi sprzedawać bo kolana go bolą (czy coś w ten deseń) jak jeździ
Możliwe, że w świecie "zawodowego" kolarstwa są jakieś badania co do obciążeń stawów kolanowych na platformach i SPD czy LOOK`ach ale ja o takich nie słyszałem
Ciebie również (chyba) nie będzie stać na takie badania (jeśli są?) - tak mi się wydaje
Nie wiem po co tu mowa o jakichś tam badaniach skoro miliony jeżdżą na takich pedałach i raczej nie słyszałem o szkodliwości SPD czy innych platform...
Nie wiem jakiego Krzyśka masz na myśli, że go kolana bolą od pedałów SPD?
Możliwe, że Krzysiek (ten przez Ciebie wymieniony) nie umie sobie ustawić bloków lub domyślam się, że po prostu za mało jeździ rowerem i ma kolana sztywne, nie przyzwyczajone do zginania
W każdym systemie pedałów a raczej butów jest możliwość regulacji bloków w zależności od tego jak użytkownik butów ma wykrzywione golenie i można to spokojnie dostosować.
Ja uważam, że jeśli ktoś chce mieć pedały SPD, LOOK, CRANK i inne tu nie wymienione to nie powinien się zastanawiać czy jest to szkodliwe dla kolan (bo nie jest) tylko sprawdza cenę na jakie Go stać i kupuje
ps. Miłośnicy rowerów miejskich mogą powiedzieć, że kupią sobie rower MTB lub szosę ale chcą mieć potwierdzenie, że nie ma jeżdżąc na nich żadnej szkodliwości dla kręgosłupa.
Taki miłośnik miejskiego może też powiedzieć, że jego kolega przejechał się raz na "szosówce" i strasznie zabolał Go kręgosłup - tak jak Krzyśka bolą kolana.
W obu przypadkach będzie to prawda