Dziękujemy za sezon 2011
Bardzo dziękujemy Wam za trzeci już rok z Maratonami Kresowymi. Był to bardzo udany sezon. Wspólnie z kolegami na Białorusi zorganizowaliśmy pierwszą tego typu imprezę w tym kraju. Maratony Kresowe pojechały także do Chełma. Nowe pomysły jak meta w ośrodku Szelment okazały się strzałem w dziesiątkę. Każda z imprez miała swój niepowtarzalny charakter i specyfikę. Imprezy organizowane w Województwie Podlaskim pokazały jakim ogromnym bogactwem różnorodności dysponuje nasze województwo.
Na wiosnę wydawało się, że porywamy się na rzecz wręcz niemożliwą z taką ilością maratonów w kalendarzu. Przecież nie mamy pracowników etatowych, zaś środki finansowe za jakie powstają nasze imprezy są tylko małym ułamkiem tego czym dysponują organizatorzy imprez komercyjnych. Nie mieliśmy też poważnego wsparcia ze strony sponsorów. Jednak dzięki zaangażowaniu i pomocy wielu osób mieliśmy ciekawe trasy, które wykorzystywały walory regionu. Dzięki pomocy policji, Straży Granicznej, OSP, strażników leśnych i wielu wolontariuszy przejazd maratończyków był zawsze profesjonalnie zabezpieczony. Dzięki zaangażowaniu naszych gospodarzy w Michałowie i Narewce mieliśmy bardzo atrakcyjną oprawę imprez w postaci koncertów.
Byłem nie tylko organizatorem, ale i uczestnikiem wszystkich maratonów. Wiele razy byłem zbudowany wspaniałą atmosferą panującą na trasie. Podam dwa przykłady. W Łomży tuż po starcie były kałuże, zwężenie i po chwili zakręt z błotem. Oglądając ten fragment godzinę przed startem pomyślałem, że będzie "masakra". Jednak zawodnicy spokojnie przejechali przez zwężenie. Nikt się nie przepychał, nie denerwował. W Augustowie dwie grupy zatrzymał pociąg towarowy. Nie słyszałem narzekań czy objawów zdenerwowania. Wszyscy spokojnie zastosowali się do poleceń osoby zabezpieczającej trasę. Było też naprawdę wiele przypadków pomocy i życzliwości na trasie.
Staraliśmy się w miarę naszych możliwości nagradzać najlepszych maratończyków. Mamy nadzieję, że unikalne rzeźbione w drewnie medale były ciekawym uzupełnieniem kolekcji trofeów. Pewną pulę nagród zaczęliśmy rozlosowywać wśród wszystkich uczestników. Było to możliwe dzięki wsparciu firm Kross i APG, ale w większości przypadków po prostu dokupywaliśmy nagrody. Dzięki wsparciu Urzędu Marszałkowskiego udało nam się wykonać specjalne koszulki kolarskie dla zwycięzców Maratonów Kresowych i dla najwierniejszych uczestników.
Jeszcze raz dziękuję Wam, że byliście z Maratonami Kresowymi 2011! Gratuluję wszystkim, którzy odnieśli z nami sukcesy sportowe. Gratuluję wszystkim, którzy pokazali charakter i przełamali własne słabości aby dojechać do mety. Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim ludziom dobrej woli, którzy pomogli Maratonom Kresowym w minionym sezonie! Mam nadzieję, że w przyszłym roku spotkamy się w jeszcze większym gronie.
Jeszcze nie zakończyły się dla nas wszystkie formalności biurokratyczne i rozliczenia związane z minionym sezonem, a już rozpoczęliśmy przygotowania do sezonu 2012. Kalendarz powstanie na przełomie roku. W przyszłym sezonie zniknie dystans Mini... Zawodnicy z tego dystansu będą startować w Półmaratonie! Utworzymy nowe kategorie, dzięki którym rywalizacja nabierze nowego wymiaru. Była na ten temat ożywiona dyskusja na forum. Mamy też plany aby na naszych imprezach było więcej emocji pozasportowych... O szczegółach poinformujemy jednak jak wszystko będzie przygotowane.
Mirosław Barej
5.10.2011
źródło: http://maratonykresowe.pl/index.php?pag ... newsId=132