30 grudnia i kilka dni wtecz
Sądziłem że jastrzębie gardzą mięsem krukowatych, ten jastrząb jednak nie pogardził.
Niósł swój łup złożony z gawrona do kryjówki wśród gałęzi starego dęba, drugi wyleciał z stamtąd w tym samym czasie na polowanie.
Mięsko z czarnych spasionych hord też dobre, gdy zimą ostrołęczanie nie wyprowadzają chomików i miniatur "niby psów" na spacer.
Małe opady po świętach przykryły lód przy krawędziach dróg, trochę odważniej cisnąłem pedały.
Opór wzrósł na świeżym śniegu, w miejscach wyjezdzonych, błysk lodu raczej lśnił jaśniej.
... wycie psów niosło się z daleka na łąkach. Szybko z śnieżnej bieli wyłonił się robiący lawirujący na boki kształt, goniony przez dwa kundle. Zając przymknął się 10 metrów za tylnym kołem.
- Jak nie nadzieje się na żadną siatkę umknie im - pomyślałem ...
Urlop, codziennie wylegiwanie się do południa
Złe nawyki przychodzą łatwo.
Przynajmniej te wieczorne przejażdżki , pomagają spalić świąteczny tłuszczyk.
... światła samochodu z naprzeciwka oślepiły mnie chwilowo na zaciemnionej ulicy Lawskiej. Z tyłu usłyszałem ryk autobusu.
Przyspieszył.
- Co ten bałwan z tyłu robi ? Nie zdąży.
Tylny zderzak uciekającego po wyprzedzaniu na prawo autobusu zrzuca mnie na pobocze.
Kto daje pojazdy kierowcom MZK ?
edit:
drugi raz na forum
przekroczyłem plan
31 grudnia
... mąka bieliła część podłogi, stół i ręce aż po łokcie.
Męczone zdecydowaną siłą ciasto stawiało ostatni opór.
- Nie dam rady teraz z tobą wyjść na rower - odpowiedział Krulik, naznaczając spocone czoło białą mącistą kreską, odgarniając niesforną grzywkę ...
Znowu sam w siodle.
Śnieg jakby bardziej plastyczny, stawia opór, mniej hałasuje pod kołami.
Mniej lodu niż wczoraj.
Nie jestem jeszcze pewien, możliwe że udaje mi się hartować do temperatury ostatnich dni.
Podsumowanie ostatniego roku.
Na forum pisania - za mało.
Plan kilometrażowy - nie zrealizowany.
Większe plany wypadów - zrealizowane.
Nieplanowane wycieczki forumowe - zrealizowane.
Nieplanowane dłuższe wypady - półzrealizowane.
... koniec, czas przygotować się do Sylwestra.